Studená polévka gazpacho mi definuje horké letní dny. Strávila jsem ve Španělsku a na Kanárech dost času a když bylo vedro, bylo studené gazpacho z lednice něco, co nás osvěžilo a dávali jsme si ho místo oběda s nějakým pečivem.
A co víc, gazpacho najdete v každém supermarketu. Balené v tetrapacku nebo lahvi, s cenou začínající někde kolem eura. Navíc, když si přečtete složení, opravdu tam najdete jen zeleninu, olivový olej, ocet a sůl.
A mě napadlo, udělat si tuto studenou polévku i doma v tyto horké dny. Navíc je náhodně veganská, což je skvělé, protože nemusíte nic nahrazovat a vymýšlet. Kus Španělska u vás doma. Plná vitamínů a minerálů.
Studená polévka gazpacho – recept:
Suroviny (cca na 6 porcí):
1kg zralých rajčat 🍅
1 okurka 🥒
1 zelená paprika 🫑
1/2 červené cibule (a na ozdobu) 🧅
1 stroužek česneku 🧄
100ml extra panenského olivového oleje
30ml octu (tradičně sherry ocet z Jerez, já použila mix balsamica a jablečného)
Sůl, pepř
Postup:
- všechno zmixovat v mixéru
- dochutit solí, pepřem
- propasírovat přes síto nebo gázu
- dát chladit do lednice minimálně na 2 hodiny
- servírujte ozdobené cibulí, pokapané oliváčem
Studená polévka gazpacho z Andalusie je hotová! Dobrou chuť!
Zbylé gazpacho, které nesníte hned, lze uchovat několik dní v lednici.
Máte taky nějaký oblíbený recept, na který jste narazili na cestách a je náhodně vegan? Dejte vědět v komentářích!