You are currently viewing Osvěžující studená polévka gazpacho z Andalusie

Osvěžující studená polévka gazpacho z Andalusie

Studená polévka gazpacho mi definuje horké letní dny. Strávila jsem ve Španělsku a na Kanárech dost času a když bylo vedro, bylo studené gazpacho z lednice něco, co nás osvěžilo a dávali jsme si ho místo oběda s nějakým pečivem.

A co víc, gazpacho najdete v každém supermarketu. Balené v tetrapacku nebo lahvi, s cenou začínající někde kolem eura. Navíc, když si přečtete složení, opravdu tam najdete jen zeleninu, olivový olej, ocet a sůl.

A mě napadlo, udělat si tuto studenou polévku i doma v tyto horké dny. Navíc je náhodně veganská, což je skvělé, protože nemusíte nic nahrazovat a vymýšlet. Kus Španělska u vás doma. Plná vitamínů a minerálů.

Studená polévka gazpacho – recept:

Suroviny (cca na 6 porcí):

1kg zralých rajčat 🍅
1 okurka 🥒
1 zelená paprika 🫑
1/2 červené cibule (a na ozdobu) 🧅
1 stroužek česneku 🧄
100ml extra panenského olivového oleje
30ml octu (tradičně sherry ocet z Jerez, já použila mix balsamica a jablečného)
Sůl, pepř

Postup:

  1. všechno zmixovat v mixéru
  2. dochutit solí, pepřem
  3. propasírovat přes síto nebo gázu
  4. dát chladit do lednice minimálně na 2 hodiny
  5. servírujte ozdobené cibulí, pokapané oliváčem

Studená polévka gazpacho z Andalusie je hotová! Dobrou chuť! 

Zbylé gazpacho, které nesníte hned, lze uchovat několik dní v lednici.

Máte taky nějaký oblíbený recept, na který jste narazili na cestách a je náhodně vegan? Dejte vědět v komentářích!

Luba

Jsem dětská lékařka, která se věnuje problematice rostlinného stravování u dětí, těhotných a kojících.

Leave a Reply