Veganství se stává stále populárnější alternativou k tradiční stravě založené na živočišných produktech. V dnešní době, kdy kromě etického aspektu přistupuje i aspekt enviromentální a zdravotní, se stále více rodičů rozhoduje pro veganství i pro své děti.
Dětství a výživa
Dětství je klíčovým obdobím v životě člověka, kdy správná výživa hraje zásadní roli. Jedná se o období rizikové, kdy dochází k intenzivnímu růstu a vývoji. Nerovnováha nebo nedostatky ve výživě se mohou projevit mnohem rychleji a mnohem závažněji než u dospělého. Proto je potřeba mít přehled o tom, kde získá Vaše dítě esenciální živiny i bez živočišných složek.
Veganství v dětství – živiny, které nezanedbat
Ve veganské stravě jsou určité prvky, které jsou více rizikové, protože je rostliny buď neobsahují (vit. B12) nebo jsou zastoupeny méně a je proto nutností vědět, které potraviny upřednostnit, aby jich dítě přijalo dostatek (vápník). Teď si je rozebereme velice stručně a pak se budu v dalších článcích věnovat jednotlivým živinám.
Vitamin B12
Vitamin B12 je tvořený bakteriemi v půdě a protože dnešní společnost je zvyklá si svoje jídlo vytažene ze země omýt, navíc i jeho množství v půde je nižší než v minulosti, vegani ho musí doplňovat. Kojené dítě ho dostává přes mateřské mléko od maminky a přidává se i do umělých formulí. Je dobrým zvykem začít ho doplňovat u kojence od doby prvních příkrmů, tzn. cca od 6 měsíců věku.
Vitamin D
Každé miminko v České republice má dostávat vitamin D v kapkách od ukončeného 2. týdne věku. Pediatr vám většinou předepíše Vigantol, který ale není veganský. Veganské alternativy jsou třeba Vitashine nebo Viridikid. Běžná populace dětí má suplementovat vitamin D do roka věku a pak pokračovat v zimních měsících (od října do dubna v podmínkách ČR). Veganské děti jsou považovány za rizikovou skupinu, a proto by měly suplementovat celoročně. Už i z toho důvodu, že malé děti většinou nevystavujeme slunci, aby byla zabezpečena vnitřní tvorba vitaminu D.
Vápník
Vápník se nenechází jenom v mléce, ale i v rostlinách. Limitem je ale jeho vstřebatelnost, protože rostliny obsahují hojně fytátů a oxalátů. Proto je potřeba vědět, které potraviny z veganské říše preferovat, aby mělo dětátko dostatek tohoto nepostradatelného minerálu. Podobnou vstřebatelnost jako kravské mléko mají obohacená rostlinná mléka, která se obohacují stejným množstvím vápníku jako má kravské mléko (120mg na 100ml). Ještě vyšší vstřebatelnost má brokolice, kadeřávek nebo bok choy, proto je tato zelenina vhodnou volbou. V dubnu 2024 byl vápník hlavní hvězdou v komunitě vegan rodičů na HeroHero Veganská rodina, a proto tam najdete podrobný materiál Všechno o vápníku, kde se třeba i dozvíte, jestli je nějaký rozdíl ve vstřebávání různých typů fortifikace rostlinných mlék.
Jód
Vzhledem k tomu, že veganské děti nejí ryby, je jediným přirozeným zdrojem tohoto minerálu jodizovaná sůl. Je proto zásadní se v obchodě podívat, jestli je váš zvolený produkt obohacen jódem nebo ne. Některé oblíbené soli jako třeba himalájská totiž tento minerál neobsahují. U malých dětí ale obecně solíme spíše málo nebo vůbec, takže bych se přiklonila k suplementaci pomocí Vincentky (pozor na množství) nebo jodového suplementu. Mnozí vegani používají k doplňování jódu řasy, ty jsou ale bohužel nespolehlivým zdrojem, protože obsahují proměnlivé množství jódu. Rizikem je taky předávkování jódem z řas, protože některé druhy ho můžou obsahovat opravdu hodně.
Železo
Železo z rostlinných zdrojů se pere s podobným problémem jako vápník. Jeho vstřebatelnost je limitována antinutričními látkami, ale lze ji zlepšit pomocí namáčení, klíčení a fermentování. Pro lepší vstřebávání podávejte potraviny bohaté na železo společně se zdrojem vitaminu C.
Omega 3 mastné kyseliny
Naše tělo je schopno si Omega 3 MK vytvořit pomocí konverze z ALA, kterou příjímáme třeba ve lněných nebo chia semínkách. Problémem je, že každý z nás má jinou schopnost této konverze, a proto u dětí není vhodné se na to spoléhat. Naštěstí máme dnes k dispozici olej z mikrořas, který krásně doplní tento možný deficit.
Bílkoviny
Mnoho lidí se začne ptát na bílkoviny, když jim řeknete, že jíte vegansky. Tady bych ale neměla moc velký strach. Pokud jí díte pestrou stravu, s různými typy luštěnin a obilovin, bílkovin by mělo mít opravdu dostatek.
Energetická denzita – proč je u dětí důležitá a u veganství v dětství obzvlášť
Energetická denzita je obsah energie (kalorií) na množství potraviny. Čím je denzita vyšší, tím je potravina energeticky nabitější. U dětí je toto extrémně důleźité, protože mají malé žaludky a současně potŕebují pro vývoj a růst dostatek energie. U veganských dětí může být limitem množství vlákniny v rostlinách, která jim “zacpe žaludek” a pak už nebude místo na další dávu enrgeticky bohatých potravin, které potřebují. Proto je potřeba množství vlákniny omezovat a vybírat si potraviny, které obsahují v malém množství dostatek živin. Příkladem je oříškové máslo, které je nabité zdravými tuky a proteiny a můžete ho vmíchávat do kaší, servírovat jako dip nebo na toastu a tím snadno navyšovat celkovou kalorickou dávku, kterou dítě přijme.
Veganství v dětství z pohledu odborných společností
Jako se vším, kdyź je něco relativně nové, budí to mnoho emocí a kontroverze. A tím veganství ještě stále je, i když termín vzniknul cca před 70! lety. Můžeme se ale opřít o názory odborných společností, které se věnují výživě.
Americká akademie výživy a dietetiky, Asociace kanadských dietologů, Kanadská pediatrická společnost, Italská společnost pro lidskou výživu, Britská společnost dietologů souhlasně tvrdí, že veganství je možné v každém věku, pokud je strava správně sestavená, to znamená i veganství v dětství. Dokonce ESPGHAN (Evropská společnost pro dětskou gastroeneterologii, hepatologii a výživu), která je mnohem rezervovanější a říká, že veganství nedoporučuje, ale pokud si rodina přeje, má být zabezpečena podpora (nutriční a medicínská) a pravidelné monitorování dítěte. Samozřejmě máme v Evropě i odborné společnosti, které se staví jasně negativně, nebudeme si tady malovat jen v růžových barvách.
Dle mého názoru jako pediatra, který se věnuje rostlinné stravě, je veganství v dětství možné za podmínek pravidelného sledování krevních testů, růstu a vývoje dítěte (součástí preventivních prohlídek), suplementace rizikových živin a doporučuji i konzultaci odborníka na výživu.
Pokud budete mít zájem o individuální konzultaci veganství v dětství, neváhejte mě kontaktovat.
Zdroje
- Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet. 2016 Dec;116(12):1970-1980. doi: 10.1016/j.jand.2016.09.025. PMID: 27886704.
- American Dietetic Association; Dietitians of Canada. Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: Vegetarian diets. J Am Diet Assoc. 2003 Jun;103(6):748-65. doi: 10.1053/jada.2003.50142. PMID: 12778049.
- https://caringforkids.cps.ca/handouts/healthy-living/vegetarian_diets_for_children_and_teens
- Agnoli C, Baroni L, Bertini I, Ciappellano S, Fabbri A, Papa M, Pellegrini N, Sbarbati R, Scarino ML, Siani V, Sieri S. Position paper on vegetarian diets from the working group of the Italian Society of Human Nutrition. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2017 Dec;27(12):1037-1052. doi: 10.1016/j.numecd.2017.10.020. Epub 2017 Oct 31. PMID: 29174030.
- https://www.bda.uk.com/resource/vegetarian-vegan-plant-based-diet.html
- Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C, et al. Complementary feeding: a position paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN). J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017;64:119–32
Pingback: Veganství v těhotenství - 8 rizikových živin